Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΤΡΕΙΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.

Στα δύο άκρα μιας μη ομογενούς λείας ράβδου και μάζας Μ=6Kg  μήκους L=4m που μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές γύρω από το κέντρο της με την βοήθεια ακλόνητου οριζόντιου άξονα Ο δένουμε δύο κατακόρυφα ιδανικά ελατήρια με σταθερές Κ1=400Ν/m και Κ2=100Ν/m. Στο πάνω μέρος των δύο ελατηρίων στερεώνουμε δύο μάζες m1=4kg και m2=1kg αντίστοιχα. Στο κέντρο της ράβδου υπάρχει τρίτη σημειακή μάζα m3= 6 kg που μπορεί να εκτελεί οριζόντια ταλάντωση  με εξίσωση x=ημ(10t+3π/2) (SI) με θέση ισορροπίας τον άξονα περιστροφής της οριζόντιας ράβδου.
Την χρονική στιγμή t=0 φέρνουμε τα δύο ελατήρια στο φυσικό τους μήκος  αφήνουμε το σύστημα ελεύθερο ενώ το m3 αρχίζει να εκτελεί την ταλάντωση του. Αν το κέντρο μάζας της ράβδου βρίσκεται d1=1m από το κέντρο της και προς το δεύτερο ελατήριο:
A) Να αποδείξετε ότι η ράβδος συνεχίζει να μένει οριζόντια.
Β)Να βρεθεί η εξίσωση της δύναμης που δέχεται το καρφί που στηρίζει την ράβδο στον άξονα περιστροφής της και να γίνει η γραφικής παράσταση.
Γ)Αν οι τρεις παραπάνω ταλαντώσεις των σωμάτων m1,m2 & m3 γινόταν ταυτόχρονα από ένα σώμα γύρω από την ίδια θέση ισορροπίας ποια η συνολική εξίσωση ταλάντωσης του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.