Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Επιτάχυνση στη μεταβαλλόμενη κύλιση χωρίς ολίσθηση

Στο επόμενο σχήμα φαίνεται ένας τροχός που εκτελεί μεταβαλλόμενη κύλιση χωρίς ολίσθηση. Η σύνθετη αυτή κίνηση μπορεί να μελετηθεί ως επαλληλία μιας μεταφορικής με επιτάχυνση α(cm) και μιας περιστροφικής κίνησης ως προς άξονα κάθετο στο επίπεδό του, που διέρχεται από το κέντρο του, με επιτάχυνση α(γων).
Τις κινήσεις αυτές έχει αποδειχτεί ότι ο ακίνητος παρατηρητής δικαιούται να αποδώσει στον τροχό και να μελετήσει κάθε μία ξεχωριστά, εφόσον όμως περιοριστεί μόνο σε συμπεράσματα ταχυτήτων και επιταχύνσεων υλικών σημείων του τροχού.
Όταν λοιπόν ο ακίνητος παρατηρητής υποθέσει ότι ο τροχός εκτελεί μόνο τη μεταφορική κίνηση, θα συνδέσει κάθε σημείο του τροχού με επιτάχυνση α(cm). Την επιτάχυνση αυτή δηλαδή θα έβλεπε ο ακίνητος παρατηρητής αν ο τροχός εκτελούσε μόνο μεταφορική κίνηση.
Όταν ο ακίνητος παρατηρητής υποθέσει ότι ο τροχός εκτελεί μόνο την περιστροφική κίνηση, τότε θα αντιλαμβανόταν για κάθε σημείο του τροχού, εκτός από το κέντρο του, λόγω της κυκλικής κίνησης που εκτελεί..................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.