Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Στροφορμή και κινητική ενέργεια

Άνθρωπος βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια και κοντά στο κέντρο οριζόντιου δίσκου που περιστρέφεται χωρίς τριβές με γωνιακή ταχύτητα ω1, γύρω από άξονα κάθετο στο κέντρο του. Αν ο άνθρωπος μετακινηθεί στην περιφέρεια του δίσκου, να συγκρίνετε την κινητική ενέργεια του συστήματος για την αρχική και την τελική κατάσταση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

2 σχόλια:

  1. ΧΑΙΡΕΤΕ Κ. ΠΑΠΑΣΓΟΥΡΙΔΗ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ Η ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σύστημα δίσκος-άνθρωπος στρέφεται χωρίς τριβές γύρω από άξονα κάθετο στο δίσκο που διέρχεται από το κέντρο του. Η στροφορμή διατηρείται και καθώς ο άνθρωπος μετακινείται στην περιφέρεια, λόγω αύξησης της ροπής αδράνειας μειώνεται η κινητική ενέργεια του συστήματος (K=L^2/2I). Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι γίνεται η ελάττωση της κινητικής ενέργειας (η βαρυτική δυναμική προφανώς παραμένει σταθερή). Αποβάλλεται στο περιβάλλον υπό μορφή θερμότητας, αφού πρώτα προκαλέσει αύξηση της εσωτερικής ενέργειας του ανθρώπου, η οποία εμφανίζεται με αύξηση της θερμοκρασίας του
    και γίνεται αντιληπτή με την εφίδρωση.
    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον άνθρωπο όταν απομακρύνει τα χέρια του από τον κορμό του σώματός του και αντίστοιχα από τον άξονα περιστροφής. Διατηρείται η στροφορμή, μειώνεται η κινητική και η ελάττωση αποβάλλεται στο περιβάλλον υπό μορφή θερμότητας, αφού πρώτα προκαλέσει αύξηση της εσωτερικής ενέργειας του ανθρώπου, η οποία εμφανίζεται με αύξηση της θερμοκρασίας του και γίνεται αντιληπτή με την εφίδρωση.
    Όταν κλείνει τα χέρια, διατηρείται η στροφορμή, μειώνεται η ροπή αδράνειας και αυξάνεται η κινητική.Η αύξηση αυτή οφείλεται σε ελάττωση της εσωτερικής ενέργειας του ανθρώπου.

    Ελπίζω να σας απάντησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.